Със затихване на третата вълна от ковид-19 бе закрито и последното отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в „Пирогов“.

 

Новите случаи на ковид-19 за последния ден са 110, което е под 1% от взетите за изследване проби. Настанените в болница пациенти с коронавирусна инфекция са малко над 1700, а от тях в интезивно отделение се лекуват 215 души.


 

В разгара на втората вълна от ковид-19 през ноември 2020 г. Втора клиника по ортопедия и травматология в „Пирогов“ е преструктурирана в поредното ковид отделение, начело на което застава д-р Снежа Бахарова.

 

”Лице в лице с тази зараза спасихме много хора. Някои не успяхме, но дадохме всичко, на което сме способни. Бяхме екип за пример“, разказва д-р Бахарова.

 

В продължение на осем месеца, екипът ѝ денонощно посреща най-тежките случаи от цялата страна.  По време на третата вълна от ковид-19 през пролетта на тази година ковид отделенията в „Пирогов“ стават 12 с общо 498 легла.

 

Отделно 4 реанимационни сектора се борят за живота на най-тежко болните.

 

„Благодаря на ръководството на болницата за пълната подкрепа. Дано няма четвърта вълна. Но ако има, ние пак ще се справим”, коментира още д-р Бахарова, която ръководи закритото днес ковид отделение.

 

От „Пирогов“ апелират хората да се ваксинират, за да се защититят срещу коронавируса. Със затихването на третата вълна на епидемията започна да затихва и имунизационната кампания, защото след ваксинирането на първоначално записалите се, броят на новите имунизации започна да намалява.

 

Напълно ваксинирани срещу ковид-19 у нас са близо 736 000 души, което се равнява на около 12% от населението. За сравнените, в страните от Европейския съюз ваксинацията срещу ковид-19 е завършена при средно 30% от населението.

 

Данните на Единния информационен портал показват, че от поставените вчера малко над 18 000 ваксини, близо 12 000 са втора доза.

 

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени с ковид-19.

 

В ”Пирогов” ваксини срещу ковид-19 се поставят от 08:30 до 23:00 ч. в делнични дни и от 08:30 до 17:30 ч. в събота и неделя.