Със специален видеоклип „Не оставяй астмата да контролира живота ти“, с участието на най-успешния български плувец Петър Стойчев, стартира националната кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве“. Тя си поставя за задача да представи здравната и социална тежест на обструктивните белодробни заболявания у нас.


Видеото е съвместна инициатива на Асоциация на българите боледуващи от астма (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и АстраЗенека.


Информационното видео представя най-честите симптоми на астмата - задух, пристъпи на кашлица, стягане в областта на гърдите и акцентира върху факта, че астмата е възпалително заболяване на белите дробове, което изисква ежедневно лечение. Насочва вниманието към ранната диагностика на астмата и насърчава хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение. Видеото бе официално представено за първи път на редовното заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание в рамките на дискусия на тема „Социалната и здравна значимост на белодробните заболявания“. То е достъпно за свободно гледане на Фейсбук страницата на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА).


В България над 400 000 души страдат от бронхиална астма. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и нужда от спешна помощ. Бронхообструктивният синдром при тях протича със затруднено и учестено дишане, удължено издишване, „свирене” в гърдите.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че в много от случаите при наличие на вирусна инфекция на долните дихателни пътища при деца под 5-годишна възраст се установява наличие на бронхиална обструкция. При повтарящи се (рецидивиращи) бронхообструктивни епизоди възниква съмнение за наличие на бронхиална астма в контекста на подлежаща алергична генеза.


Ранното разпознаване на бронхиалната астма при деца под 5 годишна възраст остава предизвикателство. Причината е, че симптомите са неспецифични и се проявяват и при голяма част от респираторните инфекции. Кои са те?