Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната, остава основното искане на медицинските сестри към правителстовото. То е в основата и на втория национален протест, който подготвя съсловието на 21 март от 15 часа пред Министерството на здравеопазването – пл. Света Неделя 5. До момента потвърдено протести на медицинските работници ще има Видин, Пазарджик, Пловдив, София, Стара Загора, Троян и Шумен.


В списъка с промени на медицинските специалисти е записано още искане допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешните и отделенията по анестезиология, реанимация и интензивно лечение и др.


Извънредната среща на здравния министър Кирил Ананиев със съсловните организации и синдикалисти след първия протест в края на февруари, не успя да потуши недоволството сред медицинските специалисти по здравни грижи. На нея министърът взе присърце исканията на протестиращите и припомни, че с отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници. Половин месец след дискусията проблемите остават, а напрежението расте. По-рано тази сутрин от Сдружението на общинските болници съобщиха, че обещаните от държавата 18 млн. лв. за общинските болници все още се бавят. Няма нито лев постъпил в здравните заведения. „Има само писмено уведомление колко ще получи всяка болница“, каза пред БНР Неделчо Тотев от Сдружението. Той увери, че има план как да бъдат разпределени средствата, така че заплатите на медицинските сестри да бъдат увелечине, но дори и с допълнителните 18-те млн. лв. поисканата от съсловието сума от 900 лв. трудно би могла да бъде осигурена.


Междувременно предстоящия протест на медицинските специалисти по здравни грижи бе подкрепен и от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива ВСИЧКИ“ и Фейсбук общност „Мостове“. В отворено писмо те написаха: „Бихме искали да изразим нашата подкрепа за Вашия справедлив протест. Всички ние - родители на деца с увреждания, хора с увреждания, приятели на каузите на хората с увреждания, заставаме до Вас. Медицинските специалисти са неизменна част от нашия живот и разчитаме на качеството на Вашия труд, на Вашите умения и знания.


...Унизителното отношение към висококвалифицираните специалисти ги провокира да търсят по-добри условия на труд в чужбина и лишава нас, българските граждани, от Вашите компетентност и грижа. Междувременно държавата си позволява да загуби един от най-ценните си ресурси – експертни, опитни кадри, в чието образование е инвестирала, но не желае да инвестира в перспективите за развитие и задържане.


Този протест беше крайно необходим и е естествена реакция срещу разрушаването и унищожаването на една основна система в солидарното общество – тази на здравеопазването“.