Очаква се новият пандемичен грипен вирус A(H1N1) да предизвика нова вълна на епидемия след затоплянето на времето, коментира д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването, цитиран от Dnes.bg.
 

Според експерта ниските температури са ограничили разпространението на новия опасен щам, но се очаква нова вълна, тъй като това е и времето на втората изява на сезонния грип. Не е възможно да се прогнозира обаче кога точно ще настъпи следващата епидемия с A(H1N1) и с каква интензивност, пояснява д-р Кунчев.

В момента циркулират два вируса – новият щам сезонен грип и A(H1N1), показват данните от изследванията на Националния център по заразни и паразитни болести.

При втората вълна се очаква честотата на заболяване да е между 190-200 болни на 10 000 души, което е с 1/3 по-малко от първата.


В края на миналата година честотата на заболяване от свински грип беше 350-400 болни на 10 000 души. Вследствие на заразяване с A(H1N1) починаха над 40 души. Новият грип има бърза динамика на развитие и води до пневмония. Грипът се смята за убиец на младите хора, всички починали са на възраст от 15 до 40 години. Особено опасен е при бременните жени.

Според д-р Кунчев смъртните случаи са много повече от регистрираните.

До 3 дни се очакват ваксините срещу новия пандемичен грипен вирус, са получили уверение в Министерството на здравеопазването.