Превърналият се вече в традиция тенис турнир за лекари ще се случи тази събота и неделя (29-30 юни) в Национален тенис център в Борисова градина, до Парк хотел „Москва“. Организатори отново са Български лекарски съюз (БЛС) и Национален ОББ тенис център, а събитието ще премине под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


Състезанието включва турнир на сингъл и на двойки за мъже и жени, практикуващи лекарска професия. Ще се играе по схема на елиминиране или в групи, в зависимост от броя на участниците. 


„Спортът е здраве и добър помощник за справяне с агресията. През 2019 г. БЛС рестартира национална кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева под надслов „Добрата дума лекува“. Нека заедно и чрез спорта да покажем, че доброто заслужава уважение, допълнено от здрав дух в здраво тяло“, споделиха от съсловната организация преди тенис турнира.В рамките на кампанията #ПребориГнева през феврурари бе обявен и старта на конкурс за снимки, придружени с текст, които да „говорят“ за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите. Всички, които искат да кажат своето „Благодаря“ все още могат да изпратят материали (снимка и текст) на имейла на БЛС Pr@blsbg.com или на фейсбук страницата на съсловната организация. Материалите се публикуват  на интернет страницата на БЛС (blsbg.com), фейсбук страницата  и във вестник Quo Vadis.  На финала журито - ръководството на Съюза и фотограф, ще определят най-въздействащите фотографии, с които ще бъде направена изложба.  


Инициативата се осъществява  в партньорство с УМБАЛ „Александровска“ и с подкрепата на  Министерство на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова, Българския червен кръст, Българска асоциация на специалистите по здравни грижи, доц. Иглика Михайлова - носител на Лекар годината за 2018 г.  и други. Лице на кампанията тази година е актьорът Владимир Карамазов.