Традицията Варна да събере на едно място най-вълнуващите и лични телевизионни и игрални филми със здравна и хуманитарна тематика продължава и тази година. 18-я Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми и Дискусионен форум с тема „Агресия – хуманност – кино“, ще се случат в Морската столица между 13 и 17 юни.


Сред акцентите във филмовата програма е документалния филм „Дядо Добри, тихият ангел” (на снимката), „Папа Франциск: Човек на думата си“ на световно известния режисьор Вим Вендерс, както и вълнуващата лента „Смърт с достойнство“ на Йесе ван Фенрой, която показва отблизо емоциите и преживяванията на лекарите в Холандия, които имат право да извършват евтаназия и асистирано самоуийство по изрично изразена воля на пациента.

 


Любопитни са още и заглавията „Можем да бягаме заедно“ на Димитър Назаров - филм за силата на човешката решителност и магията на приятелството, както и документалната лента от Босна и Херциговина „Лицата на Лафора“ на Денис Боич. Филмът разказва за борбата на една майка в търсене на лекарство за една от най-сериозните детски болести в света - болестта на Лафора. „Тази най-тежка и най-рядка форма на епилепсията отнема живота на деца по целия свят – и въпреки, че е изминал повече от век, откакто болестта е описана за първи път, нито фармацевтичните компании, нито обществените фондове са проявили достатъчна заинтересованост за финансирането на изследване, тъй като заболяването е рядко“, споделят авторите на филма.


В рамките на 18-я Международен кинофест на червенокръстките и здравни филми ще се случи и инициативата „Дари кръв – вземи билет и звезден автограф“. За поредна година на 14 юни – Световния ден на кръводаряването, в Морската градина на Варна всеки, който дари кръв, за да спаси нечий живот, ще получи билет за прожекция по избор от програмата на феста. Целта на кампанията е да мотивира младите хора да станат доброволни кръводарители, да повиши информираността им по темата и по този начин да се намали недостига на кръв на национално ниво. 


Съпътстващата панорамна програма на феста, с филми с хуманна насоченост, ще продължи с безплатни прожекции в Зала Пленарна на Община Варна до 21 юни включително.


Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда за първи път през 1965 г. във Варна в едно от централните кина на града като скромен международен преглед на червенокръстки и здравни филми, за да се отбележи 80-годишнината на Българския Червен кръст. Прегледът продължава една седмица и в него участват 53 късо- и среднометражни филми на здравна и червенокръстка тематика от 16 страни.


Представените творби са оценени от международно жури. Повечето от тях са продуцирани от национални червенокръстки дружества и здравнопросветни организации. Червенокръстци, здравни дейци и кинматографисти подемат идеята прегледът да се превърне в международен фестивал. Решено е да се провежда на всеки две години и да се включат телевизионни и игрални филми със здравна и хуманитарна насоченост.


Организиран от БЧК, Фестивалът е подкрепен от Федерацията на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация, както и от ЮНЕСКО. Призната му е категория „А” от ФМАФ (Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите) и СИДАЛК (Международната организация на филмовата критика). В същата категория са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян и др.