Расте броят на пациентите с тумори на бъбрека у нас, сигнализира доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество и началник на Клиниката по урология в Александровска болница. Пред БНР специалистът допълни, че все по-често българите се оплакват и от камъни в бъбреците.


„Въвели сме всички нови диагностични и лечебни методи - по отношение на туморните заболявания на бъбреците провеждаме всички съвременни минимално-инвазивни методи на лечение. В нашата страна извършваме рутинно и роботизирани операции, въпреки това обаче расте броят на пациенти с тумори на бъбрека, както и нараства заболеваемостта от камъни в бъбреците“, коментира той. По думите му процентът на болни расте заради по-добрата диагностика на бъбречните заболявания, с която вече се откриват в по-ранен стадий. 


„Пада процентът на пациентите с големи тумори, с разсейки, но все пак той е доста по-голям, отколкото случаите в Западна Европа и Америка“, посочи още доц. Георгиев и припомни, че у нас категорично ракът на простата вече е най-често срещаният рак при мъжа. Затова информираността в тази област е много важна, а разковничето и тук е ранната диагностика, защото заболяването може да бъде излекувано почти на 100%.Темата за бъбречните заболявания коментира и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, която припомни, че Световният ден на бъбречните заболявания датира от 2006 г., когато се обявява необходимостта от разговори за бъбречното здраве. Тогава това се прави заради настъпваща пандемия от бъбречни страдания, добави тя.


„Българските детски нефролози успяха между 2010 г. и 2013 г. да направят скрининг за скрита бъбречна заболеваемост. От началото на 2013 г. нашата инициатива за профилактично преглеждане с ултразвук на коремните органи, специално на бъбреци, достигна до всяко българско дете“, каза доц. Буева. Втората причина за бъбречно заболяване след аномалиите е наличие на белтък в урината. Затова след 2014 г. всяко дете в училищна възраст един път годишно се изследва за белтък в урината, допълни доц. Буева.