Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България.


Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.


Премиерът обясни това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб, предаде Dnes.bg.По време на срещата проф. д-р Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба. Проф. д-р Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че хининовото дърво (Cinchona) е от семейство Rubiaceae. Към рода Cinchona се отнасят няколко вида дървета, всички от които имат лечебни свойства.


Хининовото дърво е спасило милиони хора по света от треска и малария. Заслужено, хининовото дърво се радва на голяма почит, особено в тропиците. В продължение на стотици години, растението е било използвано от инките за лечение на малария, треска и проблеми с храносмилането.


Растението се използва за приготвяне на екстракти и тинктури както и за получаване на чисти алкалоиди, предимно хинин и хинидин. Хининът има силен антипиретичен ефект. Той влияе върху терморегулаторните центрове и понижава температурата при фебрилни състояния. В миналото се е използвал като мощен антипиретик в комбинация с други лекарства, днес вече почти не може да се намери в аптеките. Съществуват продукти с хинин, но количествата му са пренебрежимо малки.


Хининът намалява възбудимостта на сърдечния мускул и проявява антиаритмично действие. Хининовата вода е продукт, който се използва в козметиката за подхранване корените на косата и засилване растежа ѝ.