Пушенето на обществени места остава забранено. Това решиха управляващите вчера. Със 76 гласа "за", 106 "против" и 8 въздържали се законопроектите, които предвиждаха забраната да отпадне, бяха отхвърлени още на първо четене.

 

Предложените изменения допускаха цигарен дим в обособени самостоятелни помещения в заведенията за хранене и развлечения и напълно свободно пушене в игралните зали и в казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа.


 

Веднага след като депутатите отхвърлиха текстовете за отмяна на забраната, гражданска инициатива "България без дим" и над 30 пациентски, здравни и природозащитни организации, обединени в коалицията "За живот без тютюнев дим" приветстваха с облекчение отказа на народните представители да либерализират забраната за тютюнопушене на обществени места.

 

По техните думи в пленарната зала са успели да победят здравият разум, моралът и европейската ориентация на обществото. Организациите поздравиха депутатите, които с гласовете си са отстоявали мечтата на хиляди граждани да живеят като достойни европейци и да отглеждат тук здрави деца в чиста здравословна обществена, а и политическа среда.

 

От "България без дим" продължават действията за спазване и прилагане на действащите закони, в подкрепа на държавните здравни инспектори и се обръщат добронамерено към нарушителите с молба за толерантност и спазване на закона.

 

Предстоят и съвместни проверки на доброволци на инициативата с държавни здравни инспектори по натрупалите се в последно време граждански сигнали за нарушения на забраната.