За първи път у нас се имплантира устройство срещу хронична болка. Месец след извършването на хирургичните интервенции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ две от пациентките отчитат, че се чувстват отлично. Преди седмица е извършена подобна операция и в УМБАЛСМ „Пирогов“.


При този метод върху обвивките на гръбначния мозък се имплантират постоянни електроди, през които се предават нисковолтажни, високочестотни, електрически сигнали от свързан подкожен генератор. Това прекъсва предаването на болестните импулси по нервите и те не достигат до главния мозък. Така се дава шанс на пациенти с хронична болка да живеят нормално, без постоянен прием на медикаменти и страничните ефекти от тях. Не случайно гръбначно-мозъчната стимулация – Spinal Cord Stimulation, е наричана „пейсмейкър за болката“. Методът е особено ефективен при хронична болка след гръбначна хирургия, необратими увреждания на гръбначните дискове или при плексусни увреди. 


Пациентките, оперирани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, са жени на 66 и 73 години. И двете са имали предходни операции на гръбначния стълб. Въпреки добрите резултати от операциите, остават увредени нерви, което създава инвалидизиращи болки в областта на краката. Месец след имплантирането на устройството, пациентките споделят, че вече не усещат болка. Процедурите са извършени от неврохирурга доц. д-р Красимир Минкин, ръководител на Центъра по епилептична хирургия в болницата, с помощта на един от най-опитните хирурзи, използващи този метод, доц. д-р Митя Бенедитич от Клиника по неврохирургия в Любляна, Словения. В УМБАЛСМ „Пирогов“ преди седмица е опериран 70-годишен мъж, при когото също се отчитат отлични резултати. Имплантацията е извършена от проф. д-р Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия, и д-р Петър Илков, началник на Отделението по спинална хирургия. 


Лечението, имплантиране и самата система, се поема от НЗОК от тази година благодарение на усилията на Дружеството по неврохирургия. Досега касата финансираше извършването на подобни операции в чужбина. Тази година са одобрени за финансиране 10 процедури, като стойността на всяка е около 60 000 лева.

 

"Много се радваме, че след дългогодишни усилия, най-после нашите пациенти имат достъп до това лечение. Хроничната, фармакорезистентна болка е нещо което инвалидизира, разрушава живота на пациентите. Това е един допълнителен, ефективен метод, с който да се борим с това страдание." сподели за Puls.bg проф. д-р Николай Габровски, който е и председател на УС на Дружеството по неврохирургия.


Гръбначно-мозъчна стимулация се използва за лечение на хронична, невропатна болка в гърба, кръста, краката, най-често възникнала след травми на гръбначния стълб или гръбначна хирургия, нарушения на функциите на тазовите органи, включително и за лечение на еректилна дисфункция. Методът се прилага, когато обезболяващите медикаменти не обезпечат обезболяване или имат силни странични ефекти. 


Преди прилагането му се провежда тестова стимулация с външен стимулатор за 7-10 дни за преценка дали методът е подходящ за пациента. 


Гръбначно-мозъчната стимулация е въведена преди 55 години в САЩ от неврохирурга Норман Шийли, който имплантира устройство при пациент с тежка фармакорезистентна болка. Оттогава е най-често използваният в света хирургичен метод за лечение на хронична болка. Без да е панацея, методът е огромна крачка напред за подобряване качеството живот на пациенти, живеещи с болката с години. 


Годишно се имплантират около 15 000 подобни устройства в глобален мащаб като всяко от тях се програмира според нуждите на пациента да контролира болката.