Коляното на 49-годишна жена бе спасено след първата по рода си операция у нас в Отделението по Ортопедия на „УМБАЛ-Пловдив“.

 

Ставата е разрушена от тежък ревматоиден полиартрит, обясни началникът на отделението д-р Емил Миланов.


 

Това е първият за страната ни случай, при който се поставя колянна протеза от ново поколение, известна като Rotating Hinge коляно или ротационна панта.

 

Това ще позволи на пациентката, която от детската си възраст страда от тежка форма на ревматоиден полиартрит, да се движи самостоятелно.

 

Екипът на Отделението по ортопедия и травматология – началникът д-р Емил Миланов, ортопедът д-р Никола Измирлиев и операционната сестра Виолета Даскалова, са оперирали жената заедно с проф. д-р Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

 

Интервенцията е продължила 5 часа. Колянната става е внесена от Германия специално за пациентката.

 

Според лекарите развитието на болестта на пациентката се забавя, благодарение на терапията, която ѝ се прилага.

 

Артритът е хронично заболяване, което при нея е в много напреднала форма. Отразява се върху ставите в цялото тяло и те постепенно се разрушават.

 

През май в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив е била направена смяна и на дясната ѝ тазобедрена става.

 

Обикновените стави не могат да осигурят необходимата стабилност и безпроблемното функциониране на крайника при пациентката.

 

Ето защо медицинският екип взема решение да поръча протезата от ново поколение от Германия.

 

Проф. д-р Ставрев подчертава, че операцията е с голям обем и сложност, но екипът е бил отлично подготвен, за да освободи меките тъкани и да позволи на костите да „приемат“ изкуствената става.