Пациентски организации “Заедно с теб” настояват Министерство на здравеопазването да организира програма за навременното осигуряване на антитромботични препарати за бременните жени с тромбофилия.

 

От организацията информират, че до преди месец са постъпвали единични сигнали за липса на фраксипарин и клексан в аптечната мрежа, но към момента броят им не спира да расте.


 

Въпросните медикаменти се назначават от лекар за продължителен период от време, ежедневно, почти от началото до края на бременността.

 

Пенка Георгиева, председател на организацията, е и администратор на групата “Тромбофилия и бременност” в социалните мрежи. Тя сигнализира, че през последния месец всекидневно е имало по няколко запитвания за тези медикаменти за бременните жени, нужни за спасяването на бременността. 


Някои пациенти съобщавали, че имат запаси само за до седмица. Други споделяли, че успяват да се снабдят от Турция и Гърция.

 

Друг аспект е, че в групата постоянно се предлагали антитромботични препарати на спекулативни цени, закупени от Гърция или Турция.

 

“Такава програма действаше преди време - препаратите се взимаха с рецепта и документ за генетично изследване, до 5 кутии месечно, и се отбелязваше строго какво количество е получено”, уточняват от организацията.


Какво е тромбофилия?

Тромбофилията е група от генетични заболявания, които причиняват анормално съсирване на кръвта. 

Страдащите са предразположени към тромбоза, патологично свързана с повишена склонност към венозен тромбоемболизъм. 

 

Тромбофилията е рисковата предпоставка за повече от половината от тромбоемболичните нежелани събития по време на бременност.

 

Свързва се с повтаряща се загуба на бременността, ограничаване на растежа на плода, късни спонтанни аборти, мъртво раждане и прееклампсия, която се характеризира с високо кръвно налягане и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците.  

 

Клиницистите обикновено използват термина “тромбофилия” само при пациенти с атипична тромбоза. 

 

Успешният изход от бременността изисква ефективна маточно-плацентарна циркулация. Тъй като тази система може да бъде компрометирана от нарушения, свързани с протромботично състояние, се предполага, че майчината тромбофилия може да бъде рисков фактор за прееклампсия и вътрематочно забавяне на растежа. 

 

Проучване показва, че най-често срещаният тип тромбофилна мутация е мутацията на MTHFR (25,7%), последвана от мутацията на гена на протромбин (20,9%) и мутацията на фактор V на Leiden (15,7%). Също така 15,03% от бременните жените с тромбофилия са били диагностицирани с прееклампсия и 6,75% са имали IUGR фетуси.*

 

Библиография:
*Maternal inherited thrombophilia and pregnancy outcomes.  Abstract. US National Library of Medicine. National Institutes of Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7401936/