Новите регистрирани случаи на Ковид-19 за последното денонощие надхвърлиха 5000 за първи път от началото на пандемията. Те са 5176, след като за пореден ден всеки четвърти тест е дал положителен резултат.

 

Така общият брой на регистрираните случаи от началото на епидемията нараства до 338 426, от които близо 70 000 са активни.


 

Расте и броят на хората с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болница – те са вече 9811, от които са 748 души са в интезивно отделение.

 

Всички 28 области са в червената зона по заболяемост. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че най-много нови случаи на 100 000 души население има в София – 1018, Силистра – 1002 и Бургас – 986.

 

Въпреки покачващата се заболяемост, от четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

 

Също от 1 април се разрешават посещенията в заведенията за хранене и развлечения, но само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април.

 

От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м.

 

На магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи.

 

Детските градини и яслите ще възобновят работата си от 5 април. Учениците от 1-ви до 12-ти клас ще се върнат в класните стаи след края на пролетната ваканция, или от 12 април, а графикът за това ще бъде оповестен през следващата седмица.

 

Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.

 

Днес се очаква да пристигнат над 151 000 ваксини на AstraZeneca, което позволява да се възобнови масовото ваксиниране в страната. Зелените коридори за имунизиране във ВМА и „Пирогов“ ще работят и днес.

 

Поставените досега ваксини срещу Ковид-19 у нас са близо 459 хил., а реимунизираните са малко над 93 000.

 

Данните на Националната информационна система за последните 24 часа показват, че броят на смъртните случаи с Ковид-19 е 13 068 от началото на пандемията, от които 155 са настъпили през последното денонощие.