„Поради своята тежест някои онкологични заболявания попадат по-често в полезрението на медийното и обществено внимание, докато за други, каквито са ракът на бъбрека и уротела например, не се говори толкова много“ каза проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество при официалното откриване на Национална конференция по онкология.

 

Организираторът Българското онкологично научно дружество под егидата на Съюза за международен контрол върху рака (UICC) определиха „Рак на бъбрека и уротела. Рак на белия дроб. Малигнен меланом. Тумори на глава и шия“ за тема на научния форум, по време на който водещи експерти дискутират съвременните възможности за лечение и контрол на едни от най-предизвикателните видове рак. Ракът на бъбрека е на 14 позиция по честота в общата популация и на 9. при мъжете – той е два пъти по-чест при тях. За 2020 г. има 431 288 новодиагностицирани случаи на бъбречен карцином в глобален мащаб по данни на GLOBOCAN, 845 са в България. В страната ни за същата година са починали 383 души заради същата диагноза. Средната възраст на ново диагностицираните е 64 години. В 85% от случаите на рак на бъбрека се касае за бъбречноклетъчен карцином.

 

Симптомите при бъбречния карцином се проявяват, когато заболяването е в напреднал стадий. Дори в развитите държави 25-30% от случаите са в напреднала форма. 

 

Сред често споменаваните рискове за рак като тютюнопушене, наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане, сред тях са и конкретната фамилна обременненост, излагането на вредни въздействия и приемът на определени медикаменти.

 

Десетият по честота най-диагностициран рак в света е фаталния карцином на пикочния мехур. Той се наблюдава повече в страните от Европа – на пето място е по честота сред населението от Стария континет и на девето по фаталитет. 203 983 са новорегистрираните случаи на карцинома на пикочния мехур в държавите от ЕС през 2020 г., като в България те са 1847. В 90% от тях се касае за уротелен карцином, разяснават от БОНД.