Оценката за българското здравеопазване е по-скоро положителна спрямо европейското, показаха данните от националната класация „Най-добрите болници в България“, организирана съвместно от Българската болнична асоциация и Investor Media Group.


„Основните показатели, по които бяха оценени болничните заведения у нас, са пациентски мнения, лекарите, мениджърите и обективните данни от Районните здравни инспекции“, обясниха пред Bloomberg TV Bulgaria експертите Свилена Димитрова и Виктор Паскалев.


Зам.-председателят на болничната организация Свилена Димитрова припомни, че у нас подобно проучване се прави за първи път. Целта му е да предостави ценна информация най-вече за пациентите и техните лични лекари, когато избират най-правилното място за провеждане на лечение, коментират двамата гости.„В момента медицината е единство между знание и компетентност на лекарите, техника в болничните заведения и ефективността на терапиите“, заяви и председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев. „За нас пациентите, а и за личните лекари, най-важна е информацията. Защото в морето от болници, което имаме в момента, е много трудно да вземеш правилно решение. Именно личните лекари трябва на базата на коректна и обективна информация да насочат нас, пациентите към точното лечебно заведение. Информацията е важна защото е първата крачка към правилната диагноза и лечение. И проучването „Най-добрите болници“ го доказа - за пациентите в 90 % от случаите най-важни са специалистите – опитът, знанията, авторитетът, но в това число влизат и специалистите по здравни грижи – медицинските сестри и лаборантите“, допълни Паскалев.

 
Националната класация „Най-добрите болници“ показа, че основните причини за хоспитализации при жените са гинекологичните проблеми, а при мъжете – хирургичните интервенции. Водещият критерий при избор на болница, според общопрактикуващите лекари, е опитът на специалистите. Чак след това по важност за пациентите са използваните процедури и методи, болничната апаратура и базата на клиниките.


Най-тревожен е фактът, че нивото на иновации в болниците в България остава на много ниско ниво. Едва 1/7 или 15% от лечебните заведения в страната използват иновативни процедури и отговарят на най-високите стандарти. Делът на иновативните технологии в лечебните заведения също остава нисък – едва 9 на сто, а 63% от болничните заведения нямат максимално ниво на компетентност.