Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се е срещнал с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. 

 

В нея са участвали заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.


 

Д-р Кацаров и д-р Аммон са обсъдили епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.

 

Здравният министър е обърнал внимание, че преди 2 седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за Covid-1 и за този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините

 

„Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на Covid-19“, е изтъкнал д-р Кацаров.

 

По думите на д-р Аммон не само България е с ниски нива на ваксинация. Според него вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Той е препоръчал въвеждане на мерки, които да са адаптирани към страната ни. 

 

"Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много им се има доверие.“ е изтъкнал той.

 

Д-р Кацаров е посочил, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

 

Двамата са обсъдили и връщането на учениците в училище, като здравният министър е кометнирал, че ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 години са малко.   

 

С помощта на щадящите тестове от здравното министерството се надяват тази седмица да върнат най-малките ученици от 1-ви до 4-ти клас в класната стая. 

 

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са били категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един човек. Д-р Аммон е разговарял и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

В програмата на директора на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните съвети по „Епидемиология“, „Инфекциозни болести“, „Клинична имунология“, както и с представители на всички регионални здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.