За седми пореден път Българската бъбречна асоциация организира Световния ден на бъбрека. По традиция той се провежда през първия четвъртък на месец март. Тази година се отбелязва на 8 март.

Всяка година Световният ден на бъбрека протича под егидата на Международната федерация по бъбречни фондации (IFKF). През 2011 г. се отбелязва в над 123 страни по света.

Кампанията тази година се провежда под мотото „Дари бъбрек. Спаси живот!“. „Превенция и ранно откриване на хроничните бъбречни заболявания. Органно донорство и трансплантация.“ е темата на Деня, която ще бъде представена от председателя на Българската бъбречна асоциация, проф. Д-р Здравко Краев, по време на специална пресконференция в БТА, на 8 март от 11.00 ч.

На пресконференцията ще присъстват и представители на Изпълнителната агенция по трансплантация, Дружество по трансплантология, Българско нефрологично дружество, Български съюз на трансплантираните, Фондация на пациентите с Хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България.

По-късно същият ден се планира и научен семинар, посветен на темата, на който думата могат да вземат видни български лекари в областта на хроничната бъбречна недостатъчност, проблемите на донорството и трансплантацията у нас. Семинарът ще събере лекари, специалисти, представители на партньорските организации и медии. На него ще се даде шанс всяка от страните публично да постави своите проблеми, да се потърсят решенията им, да се намерят съмишленици в подкрепа на своята кауза. Семинарът ще се проведе в СБАЛ по детски болести на бул. "Иван Гешов" 11 от 16.00 ч.

От 19.00 ч. се предвижда благотворителна вечеря в ресторант „Форум”, с която се цели събиране на средства за участието на деца от България, претърпели трансплантация, на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Хърватска през август.

Водещ на благотворителната вечеря е Ники Кънчев, който с разбиране застана зад тази благородна кауза. С неговото съдействие ще се разиграе томбола с предметни награди, предоставени безвъзмездно от издателска къща „Труд“, фирмите „Ивентас“, „Амджен“, „Абат“, „Дачмет“, „Унифарма“ и други. Средствата ще бъдат дарени на детския олимпийски отбор за Европейските игри в Хърватска през август. По традиция спонсор на събитието и тази година е фармацевтичната компания Рош България. Основен партньор е БЧК.

На вечерята ще присъстват лекари, специалисти, представители на партньорските организации, медии, бизнесмени, фирми-партньори и известни личности, подкрепящи мисията на Българката бъбречна асоциация. Предоставя се възможност гостите да дарят средства и на място.

В каузата участват и Рут Колева и Орлин Павлов, които ще се погрижат за атмосферата на вечерта.

 

 


Puls.bg e медиен партньор на събитието.