XX-ят научен конгрес на Българския зъболекарски съюз предстои от 16 до 18 юни 2022 г. в Бургас. Събитието ще се стриймва и онлайн. Предвидени са 20 лектори от общо 9 националности. 

 

Все още е достъпна възможността за записване в офисите на съответните районни колегии на Българския зъболекарски съюз, като срокът за регистрация е до 15 юни 2022 г.


 

Цената на билета за онлайн излъчването на събитието е достъпна на официалния му сайт.

 

Конгресът е включен в продължаващото обучение на Световната дентална федерация.

 

Какво е включено в програмата на XX-ят научен конгрес на Българския зъболекарски съюз?

 

Първият ден на събитието ще започне с лекция, водена от ръководителя на центъра по дентална медицина в рамките на Научноизследователския институт към Медицинския университет в Пловдив, д-р Стефан Златев.

 

Темата е фотографията в денталната медицина, която се използва при естетичните и възстановителните процедури.  

 

След това е предвидена презентация от проф. д-р Владимир Панов от Катедрата по консервативно зъболечение и орална патология на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет във Варна. Темата е афтозен стоматит, диференциална диагноза и подходи на лечение. 

 

В следващия панел ще се включи д-р Пауло Монтейро, който е директор на международната програма за сертифициране по усъвършенствана естетична възстановителна стоматология в Всеобхватния схоластичен институт Сант'Елпидио а Маре в Капарика, Португалия.

 

Неговата презентация е посветена на директните лесни и естетични композитни възстановявания във фронталната област. 

 

За антибиотиците в ендодонтията ще разкаже проф. д-р Хаки Сунай, който е редовен професор в Катедра „Ендодонтия“ и декан на Факултета по дентална медицина на Медицинския университет в Алтънбаш, Турция.

 

Новите биологични подходи в кариесологията и ендодонтията ще представи доц. д-р Жанет Кирилова от Катедрата по “Консервативно зъболечение” към денталния факултет на Медицинския университет в София. 

 

Във втория конгресен ден първата тема е посветена на тенденциите в денталния дигитален маркетинг през 2022 г. 

 

Във втория панел участниците ще се запознаят с ролята на лекаря по дентална медицина в интердисциплинарния подход при лечение на обструктивна сънна апнея.

 

Темата ще представи доц. д-р Марио Петров Милков, ръководител на Катедрата по дентално материалознание и пропедевтика на протетичната дентална медицина към денталния факултет на МУ-Варна.

 

Проф. д-р Данимир Еремович от Сърбия ще говори за дигиталната медицина, като нов етап на професията. 

 

Доц. д-р Димитър Филчев има предвидена лекция за протезирането върху импланти, което представя като опростен подход, осигуряващ предсказуемост и дълготрайност.

 

Д-р Димитър Николаев Костурков, главен асистент в Катедра “Консервативно зъболечение” към МУ-София, ще представи темата за 4D ендодонтията. 

 

Конгресът ще завърши с постерна сесия, съставена от познания на студенти по дентална медицина за моларно-инвазивната хипоминерализация.