Предстои XVI софийски симпозиум по репродуктивна медицина. Събитието е съвместна инициатива на Института по репродуктивно здраве и Медицинския комплекс „Д-р Щерев“.

 

Форумът е посветен на асистираната репродукция, феталната медицина и оперативната гинекология и е насочен към студенти по медицина, специализанти, млади лекари, ембриолози и биолози. 


 

Участниците ще могат да се включат и в практически уъркшопи, посветени на асистираните репродуктивни технологии. 

 

За акушеро гинекологичната част са предвидени теми в областта на хормоналната стимулация, пункцията на фоликули и ембриотрансфера. 

 

В ембриологичната и биологична част на форума акцентът ще е върху IVF/ICSI оплождането, криопрезервацията и други специфични допълнителни техники.

 

По отношение на феталната медицина организаторите са предвидили занимания, свързани със специализираните ултразвукови прегледи в трите триместъра на бременността. За да се запознаят участниците с ендоскопската хирургия, са подготвени практически занимания по оперативна гинекология. Друга водеща тема на събитието е хирургията на млечна жлеза, като тя включва образна диагностика и биопсия на лезии на гърдата.

 

Асистираните репродуктивни технологии (АРТ)1 се използват за подпомагане на зачеването при хора, които изпитват затруднения да се случи спонтанно.