XV софийски симпозиум по репродуктивна медицина предстои на 10-ти и 11-ти декември. Най-новите изследвания и подходи при прилагането на лечение на стерилитет със средствата на асистираната репродукция са основните теми в научната програма на симпозиума.

 

За втора поредна година събитието се провежда изцяло онлайн, което дава възможност да се включат водещи лектори от целия свят. Работният език на събитието е английски, а организатори са Институт по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“.


 

Акцентите в петнадесетото издание на събитието са пет. Първият е “Асистирана репродукция”, като панелът е модериран от проф. д-р Таня Тимева и доц. д-р Петя Андреева, водещи репродуктивни специалисти в България. Проф. Уилям Нюман от Манчестър, Великобритания ще представи редкия Синдром на Перо, характеризиращ се със загуба на слуха и при двата пола и с яйчникова дисфункция при жените.

 

Вторият акцент е “Генетика и имунология”. Проф. Ашок Агарвал от Кливланд, САЩ ще представи ролята на антиоксидантите за мъжкия фертилитет. Проф. Удо Маркерт от Йена, Германия ще се задълбочи в темата за ендометриалните NK клетки и плазма при жени с инфертилитет. Модератори на сесията са генетикът проф. Иванка Димова и биологът Калина Белемезова.

 

Третата тема е “Ембриология”. Любослава Вълкова, дб, ще представи “Freeze All” подхода при инвитро и ICSI методиките, при който се замразяват всички ембриони, получени в процедурата. Модератори на панела са ръководителят на инвитро лабораторията и андрологичния сектор в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ доц. Таня Милачич и ембриологът доц. Иван Бочев.

 

Ендоскопска хирургия” e четвъртият предвиден акцент на събитието. Д-р Елица Валериева ще представи възможностите за нискорискова хирургия и запазване на фертилитета при носители на изменения в гените BRCA1 и BRCA2. Модератор на панела е първият български лекар, получил сертификат за ендоскопска гинекологична хирургия от Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (European Society of Gastrointestinal Endoscopy) доц. Надя Магунска.

 

Последната тема в събитието е “Фетална морфология”. В този панел с лекция ще се включи доайенът на феталната морфология и вътреутробната хирургия проф. Кипрос Николаидес от Лондон, Великобритания, който ще представи темата за неблагоприятното развитие на бременност след асистирана репродукция. Модератор и лектор на панела е доц. д-р Петя Чавеева, ръководител на сектора по фетална медицина в Комплекса.