Възстановителният център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет ще посрещне първите деца, преборили рака, в средата на октомври, съобщава БНР. Центърът е резултат от усилията на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и отвори врати на 14 септември. 

 

В центъра работят доброволци, които ще се грижат безвъзмездно за психическото и физическо възстановяване на децата и техните родители по време и след химиотерапия. Престоят ще бъде безплатен за всички – деца и родители. Вратите на центъра са отворени и за семейства, които са загубили децата си заради болестта, както и за деца с други тежки заболявания.


 

Издръжката му се поема от община Костинброд и е осигурена за следващите две години. 

 

Пламен Белчев, Маргарита Борисова, Симона Караиванова и Петя Александрова са сред учредителите на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Убедени са, че нито едно семейство не трябва да бъде оставено само в битката с болестта:  

 

"Създадохме сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ с много майчина любов и ежедневно влагаме цялото си сърце в борбата с тежките последствия, които нанася на децата и техните семейства. Работим активно във всички направления, касаещи лечението, възстановяването и ресоциализацията намалките герои". 

 

Поставянето на тежката диагноза в детска възраст предизвиква огромен стрес, а лечението е продължително и тежко, както за самите деца, така и за техните родители, припомнят от сдружението. По време на лечението, което продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот, децата не могат да посещават детска градина, училище и да се занимават с любимите си дейности като спорт, рисуване и балет. Липсват нормалните социални контакти, както и така необходимата психологическа  подкрепа за децата, особено за тинейджърите,за родителите и за другите деца в семейството. 

 

В България средно на година се разболяват между 100 и 150 деца на възрастот 0 до 18 г. Въпреки че у нас има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата, с прилагането на съвременни методи на лечение и при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия - до 5 години - при деца с левкемия. Шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %.

 

Капацитетът на възстановителния център е 40 човека (деца и родители). Той е проектиран така, че да може да се ползва и от деца със затруднения в придвижването. Мястото, където е изграден, е с благоприятен климат, а в непосредствена близост се намират карстовите извори на село Безден, микроязовир-рибарник, конна база и богат на животински и растителни видове район. 

 

От сдружението се надяват да получат подкрепа за реализирането на проекта. Дарителската сметка, разкрита за центъра за работа с деца с онкохематологични заболявания, е:

 

Бенефициент: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

Първа Инвестиционна Банка АД

BIC: FINVBGSF

IBAN: BG59FINV91501314918745