Случаи на трихинелоза в бургаска и кърджалийска област регистрираха здравните власти. В Министерство на здравеопазването е постъпила информация за два взрива със заболели след консумация на месо от диво прасе.


По данни на Регионалната здравна инспекция в Бургас след консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като  резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.


В Регионалната здравна инспекция в Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки, създадена е и организация със съдействието на личните лекари в областта и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо.Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.
Вчера, 10 януари, в здравното министерство е постъпила нова информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен. Епидемиологичното проучване на здравните инспектори продължава.


От Министерството на здравеопазването припомнят, че:

  • Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.
  • За ловците е задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.
  • За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка.
  • При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.           
  • Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.
  • Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.