Над 6,8 милиона души по света живеят с хронични възпалителни чревни заболявания.  Това са заболявания, които отнемат от качеството на животи и са свързани с изтощителни и психо-социални проявления при засегнатите, като отсъствие от работното място, отказ от пътувания и пр.

 

„Възпалителните чревни заболявания нямат възраст!“ е мотото издигнато от Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA) по  повод тазгодишния световен ден на тези заболявания.


 

Обикновено хроничните възпалителни чревни заболявания се диагностицират в три възрастови периода: млада възраст между 15 и 25 години; между 45 и 55 години и над 60 години, като по последни данни засегнатите от тази група непрекъсното растат.

 

Българската асоциация болест на Крон и уцерозен колит организират срещи на пациенти в София и Пловдив. По традиция на днешния ден се осветяват в лилаво различни сгради.

 

Възпалителните чревни заболявания са група заболявания, при които черва, тънко или/и дебело, са обхванати от възпалителни процеси. Болестта на Крон и улцерозният колит са две  от основните разновидности на тези заболявания, като последният е известен повече като язвен колит.

 

Възпалителните чревни заболявания се считат за автоимунни. При нормален имунитет, възпалението е необходима реакция на организма в отговор на инфекция или нараняване, в случая на червата. При засегнатите от тези автоимунни заболявания чревното възпаление се превръща в хронично състояние. Наблюдават се периоди на обостряния и ремисия но заболяването в продължение на целия живот.

 

Симптомите на възпалителните чревни заболявания могат да бъдат от леки до тежки, в зависимост от тежестта на възпалението и локализацията му. Обикновено включват постоянна диария за продължителен период от време (над месец), коремни спазми, спешни позиви по голяма нужда, усещане за недоизхождане след ходене по голяма нужда, ректално кървене. 

 

Състоянието е придружено от загуба на тегло, апетит, отпадналост, анемия, нарушения на менструалния цикъл, проблеми със съня, нощно изпотяване, повишена телесна температура. 

 

Има данни, че възпалителните чревни заболявания са по-разпространени в Северна Америка и Северна Европа, особено в страните от Скандинавския полуостров.