След сигналите за двама британски туристи, поразени от легионерска болест на българското Черноморие, Министерство на здравеопазването съобщи, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извън планов (по сигнали) контрол от Районната здравна инспекция (РЗИ) – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.


„Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019 г., са отрицателни“, подчертават от министерството. По информация на медии от Острова двама британски туристи, които е били на почивка у нас, са издъхнали от „легионерска болест“. Има и още двама британци от същия хотел в „Слънчев бряг“, диагностицирани с инфекцията, но те вече се възстановяват. 


Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова коментира в студиото на „България сутрин“, че у нас има контролни органи, които трябва да вземат съответните мерки, защото всеки смъртен случай е удар срещу туристическия бранш.„Легионерска болест“ се предава чрез климатици, охладителни системи с вода или дори застоявала вода в хотелите, обясни пулмологът д-р София Ангелова и посъветва климатичните системи в хотелите да бъдат проверени, а където и по света да ходим на хотел, първо да източим водата в банята.


„Заболяването протича под две форми. Първата форма е грипоподобна, трудно може да се отличи. Тя отминава за 7 дни - една обща симптоматика, приемаме, че е летен вирус. Втората форма вече е свързана с тежка пневмония“, обясни д-р Ангелова пред Bulgaria ON AIR.


По данни на Министерство на здравеопазването всяка година в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.


Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания. Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.


Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.


Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори.


В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.).


Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.