Не Министерството на труда и социалната политика, а съдът е органът, който може и трябва да се произнесе по казуса с малкия Тодор, който заедно с братята си - Стоян и Данаил, беше отнет от бащината къща и настанен в социален дом.
 
"Всеки един заинтересован - или родител, или бабата в случая, би трябвало да се обърне към компетентния орган, към съда. Няма как ние да оспорим или да имаме съмнения, че има фалшиво съдебно решение", подчерта министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в ефира "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.
 
Тя поясни, че извеждането на децата от семейството е крайна мярка и добави, че през изминалата година са били предотвратени над 10 хил. случая на деца в риск, при това децата са запазили семейната си среда.
 
Иначе за следващата година е заложен ръст от 5% в бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Но не е важен толкова ръстът, колкото по-доброто насочване, уточни Русинова:
 
"За пръв път от 2017 г., с промени в законодателството, въведохме диверсифицирана помощ за деца с увреждания. До момента имахме, независимо каква е степента на едно лице с увреждане или дете с увреждане - те получаваха една и съща сума. Има наистина възможност за по-високи социални плащания за децата с над 90% увреждания - тя е 930 лева на месец и не зависи от доходите на семейството. На децата с увреждания между 70% и 90% е 470 лева, под 70% - 350 лева". 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Освен новите поправки в текстовете за помощите на родителите с деца с увреждания, се предвиждат и промени в закона спрямо бременните жени. От 1 юни майките, които решат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, реално ще получават заплата и половина. НОИ ще плаща 50% от високоплатеното майчинство.
 
Заедно с това от министерството работят и над друг проект - тип ведомствена детска градина, където ще бъде осигурена занималня на децата на работещите родители.
 
И още - Русинова коментира исканото от Обединените патриоти увеличение на минималната пенсия до 300 лева, посочвайки, че, за да има такова увеличение трябва да има осигурени средства за години напред - условие, което към днешна дата не е осигурено, поясни министърът в оставка.
 
Още от разговора в студиото вижте във видеото:
 
Още новини от България и света четете на www.bgonair.bg