Националната пациентска организация (НПО) предлага въвеждане на електронни протоколи, които незабавно да се изпълняват след издаване от специалист или комисия. 

 

Целта е да се улесни пътят до лечение на болни пациенти от рак, диабет, с епилепсия, ревматоиден артрит, астма, болест на Паркинсон, хепатит и други, чиито общ брой е 183 хиляди.


 

Всички те са в рисковите групи при заразяване с Covid-19. 

 

Организацията предлага да се регламентират неприсъствени дистанционни прегледи в условията на извънредна епидемична обстановка.

 

Предложението е да се извършват от специализирана комисия или от специалист по профила на съответното заболяване при първоначално кандидатстване за лечение, при кандидатстване за продължаване на лечението, при смяна на терапията (или промяна на дозовия режим).

 

Документите и изследванията на пациента могат да бъдат проверени онлайн от Комисията. Същевременно основната грижа за лечението и проследяването на пациента да имат лекарите по места, както на практика си е и в момента. 

 

“Въвеждането на електронни протоколи все още не е факт и въпреки многобройните обещания на властите протоколите все още се издават на хартия и се носят в РЗОК за валидация. Предварителният контрол от НЗОК върху издадените от специализирана комисия или от специалист по профила на заболяването забавят значително лечението”, обясняват от НПО.    

 

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса удължи валидността на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти в рамките на извънредната епидемична обстановка в края на 2021 г. 

 

Въпреки това според НПО остава дългосрочно неразрешен въпросът за бюрократичния път, през който преминават пациентите, за да получат своята терапия. 

 

Пациентите следва да преминат през физически преглед пред експертна лекарска комисия, обикновено разположена само в столицата и няколко големи града. 

 

Комисията одобрява предложените от лекуващия лекар на пациента лекарствени продукти за лечение на съответното заболяване, като издава протокол за определен период от време. 

 

Това се случва след като пациентът е подготвил и представил изискуемите изследвания и отговаря на необходимите изисквания на НЗОК за лечение на съответно заболяване, обясняват от НПО.  

 

“По този начин се налага пациентите да пътуват, да чакат в болниците за одобрение от комисиите, което освен, че изисква пари и време, в ситуация на пандемия е и доста рисковано. В допълнение, много от лекарите в комисиите също са изложени на по-висок риск от инфектиране. Така цялата логистика противоречи на смисъла от всякакви мерки срещу Covid-19. В същото време, Националната пациентска организация е алармирана за случаи на пациенти, които отказват терапия, защото не искат да се подлагат на допълнителния здравен риск, който носи одобрението им за получаване на протокол. Освен това, при настоящата ситуация на служебно удължени протоколи лекарите не получават никакви средства за извършената дейност за тези техни пациенти по линия на здравната каса”, заявяват от НПО. 

 

Исканията на Националната пациентска организация са описани в подписка, която може да бъде подкрепена на официалния сайт.