В нито един филиал на Спешна помощ в софийска област няма лекар, който да консултира пациенти. „Лекарите на Спешна помощ са в линейките – те не лекуват, а отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение, където се поставя диагноза и предприема лечение. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болните. Филиалът е мястото, на което екипите се подготвят за дежурство, а не посрещат болни“, обясни пред БНР говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.


Коментарът й дава светлина по вчерашния случай, при който 10-годишно дете почина, след като глътна пионка от детска игра. Родителите твърдят, че ще съдят Спешна помощ, защото в спешния център в поликлиниката в кв. „Ботунец“ не е имало нито лекар, нито кислородна бутилка. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече разпореди проверка по случая.


Катя Сунгарска обясни, че във филиала в кв. „Ботунец“ има два екипа. Единият лекар е бил в болничен, а другият екип е бил в София и е хоспитализирал друго дете в педиатричната болница. „Кислородна бутилка е имало – не една, а няколко. Това е задължително условие линейката да поеме на дежурство“, каза тя. Сунгарска допълни, че на детето е направена частична реанимация, според възможностите и компетенцията на медицинската сестра във филиала. Подаден е и кислород.„За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас“, категорични са от Спешна помощ.


На 9 януари в 14.02 ч. на тел. 112 постъпва сигнал за 11-годишно дете със задушаване и повръщане на кръв. В 14.03 ч. лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал от Ботунец, но в 14.08 ч. жена, която се е представя като леля на детето, отказва сигнала, твърдейки, че детето ще бъде закарано със собствен транспорт до лечебно заведение. В 14.16 ч. медицинската сестра от Филиала за спешна помощ в Ботунец е подала сигнал за изключително тежкото състояние на детето и е започнала реанимационни действия, но то е починало.