Най-висок клас ангиограф ще даде възможност на над 500 пациента годишно, имащи мозъчносъдови заболявания, да се лекуват успешно в България.

 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на официалното откриване на новия бипланов ангиограф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.


 

Апаратът е закупен със средства, осигурени от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2,4 млн. лв., става ясно от думите на директора на лечебното заведение д-р Антон Петков.

 

„Като здравен министър съм изключително щастлив, че лечебните заведения в България се обновяват постоянно с апаратура. В университетската болница „Св. Иван Рилски“ вече работи единственият на Балканския полуостров последен модел бипланов ангиограф. Благодарение на него повече от 500 пациента годишно ще могат да получават медицинска помощ на световно ниво тук, в България“.

 

Ангиографът разполага с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, което позволява извършването на целия спектър ендоваскуларни мозъчни процедури.

 

До този момент в света има около 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа само на две места – в България и Словения.

 

С уникалната технология се получават най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза, което е особено важно при дълги и сложни процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава.

 

„Освен за пациентите, тази нова уникална придобивка е от ключово значение и за професионалното развитие на медицинските специалисти. Чрез закупуване на фантоми доц. Станимир Сираков и екипът му биха могли да създадат център за обучение на територията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На тях ще бъдат обучени специалисти от цялата страна, което в последствие ще позволи развиването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчносъдови заболявания навсякъде в България. Министерството на здравеопазването ще съдейства с варианти за осигуряване финансирането на фантомите“, допълни проф. д-р Ангелов.