Жълт и оранжев код за опасно горещо време са обявени за дне - петък, 31 юли у нас. За цялата страна синоптиците отправят предупреждение за високи температури, като в 7 области на Югоизточна България кодът е оранжев и там се очакват до 40 градуса.


Оранжевият код е в сила за областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Сливен. За останалите области кодът е жълт.
Районната противопожарна служба в Кърджали предупреди за опасност от пожари заради високите температури. Само за последните седмици в областта са възникнали 18 огнища, унищожени са 25 декара иглолистна гора, сухи треви и храсти. От службата разпространиха правила за безопасност, сред тях са забрана за палене на стърнища, за изгаряне на отпадъци, както и за палене на огън в гората извън обозначените за това места.


Вчера Столичната община раздаваше безплатно минерална вода заради опасно горещото време. За да се предпазим от прегряване в най-горещите дни от годината, специалистите съветват да пием повече вода и да стоим на сянка. За всички, на които в най-горещите часове им се налага да бъдат в центъра на София, от Столичната община отново беше осигурена безплатна вода на две локации - на пилоните пред Националния дворец на културата и на площад „Св. Неделя“.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че прегряването, накратко може да се опише, като заболяване което възниква в резултат на изчерпаните компенсаторни възможности на тялото, при продължително излагане на високи температури. Това може да се случи не само на открито, но и в затворени помещения или коли през най-горещите летни дни. Състоянието може да протече с различна тежест – леко, като преходен едем, обрив, крампи; средно – синкоп, топлинно изтощение и тежко – топлинен удар, с телесна температура над 40 °C и неврологични нарушения.
Повече за опасността от прегряване и риска от топлинен удар при децата може да прочетете в материала „Прегряване и топлинен удар - защо децата са от най-уязвимите?“.