Втората фаза от програмата за ваксиниране срещу Ковид у нас ще започне на 18-ти януари в тези области, където е приключило ваксинирането на желаещите да участват в първия етап.

 

Ще се възобновят и плановите операции заради отслабения натиск върху здравната система. Чакащите за планова операция трябва да имат отрицателен антигенен тест за Ковид, който ще им се прави безплатно в болничното заведение.


 

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса в страната.

 

Той обяви, че двете фази от програмата за ваксиниране ще протичат успоредно в някои области, без да уточни в кои.

 

Засега само Бургас има готовност да започне ваксинирането на учители и възрастни хора, поясни здравният министър. До края на седмицата ще има яснота кои са останалите области.

 

Той подчерта, че се наблюдава много добра тенденция на спад в заболеваемостта в резултат на въведените противоепидемияни мерки и спазването им.

 

Благодарение на това отслабва и натискът върху здравната система. В болница се лекуват 3 681 души, от които 348 са в интензивни отделения. Броят им е намалял почти наполовина в рамките на един месец. Заети са 32% от леглата в Ковид отделенията и 44% от интензивните легла.

 

Расте броят на желаещите да се ваксинират срешу Ковид медици, каза още здравният министър. Половината от лекарите и сестрите на първа линия желаят да бъдат ваксинирани, посочи той, а сред учителите делът е 21%, но продължава да расте.

 

Към момента медиците с Ковид на домашно лечение са 2 716, а в болница са настанени 117.

 

Целта е да се ваксинира 70%, или поне 60% от българското население, обясни проф. Ангелов, а за да се случи това обществото трябва да бъде добре информирано за ваксините и ефекта от тях.

 

Към днешна дата ваксината срещу Ковид на Pfizer и BioNTech е поставена на 17 038 души. Днес в София започна имунизирането и с ваксината на Moderna, от която бяха доставени 2400 дози.

 

535 са новите случаи, което се равнява на 7% изследваните проби. Общо 8 249 души с Ковид-19 са починали от началото на пандемията, а средната им възраст е 72 години.

 

150 човека на 100 000 население е заболеваемостта в страната за последните 14 дни. България е на 27-мо място по заболеваемост сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

 

Смърните случаи с Ковид са 13,7 на 100000 население, което ни нарежда на 9-то място в Европа.

 

15 области в страната имат заболеваемост под 150 на 100 000 население. Това се дължи само на единството и спазването на противоепидемичните мерки, посочи здравният министър.

 

Разград е областта с най-ниска заболеваемост, а най-висока е във Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе, Кюстендил.

 

Вървим към средните показатели за Европа по отношение на справянето с вируса, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В Скандинавските държави епидемията се овладява най-ефективно, посочи той.

 

Най-тежка е ситуацията в Чехия и Великобритания. Хоспитализираните пациенти с Ковид в Обединеното кралство вече надхвърлят 30 000, което вероятно се дължи на новия щам на вируса, посочи председателят на Националния щаб за справяне с Ковид проф. д-р Венцислав Мутафчийски.