От днес, 9 ноември, всички училища в страната са в грипна ваканция. Учебните занятия са прекратени до  13 ноември.


Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.


От МЗ препоръчват, да се ограничат обществените мероприятия и събирането на много хора в затворени пространства. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.


С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения. Преустановява се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

 
Днес се предвижда заминаването на медицински екип за районите в Украйна, в които живеят българи и ще занесат помощ от медикаменти, консумативи, защитни костюми и маски на стойност 300 хил. лв. . Екипът ще бъде от ВМА и включва пет човека - двама лекари, две сестри и една лаборантка.


Освен медикаментите, които са предназначени за лечението на грипа, ще бъде изпратена и стандартна техника, която е за и по-тежки случаи на грип. Техниката ще бъде предоставена на здравните заведения, които са в съответната област.