Здравното министерство облекчи правилата за влизане в България. Допреди 1 май това бе възможно само с документ за отрицателен резултат от изследване за коронавирус.

 

Съгласно новите изисквания, ваксинираните срещу ковид-19 туристи ще могат да влизат в страната без да са задължени да си правят PCR или антигенен тест.


 

Без да се изследват ще могат да влизат и лицата, които са преболедували ковид-19 през последните шест месеца.

 

За хората, които не са ваксинирани и не са преболедували ковид-19, остава изискването да предоставят документ за отрицателен резултат от антигенен или PCR тест.

 

Антигенните тестове, които ще се признават, са 16 вида, и са уточнени в заповедта на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

 

Облекченията няма да важат за идващите от Индия, Бангладеш, Бразилия и Африка. Тяхното влизане в България временно се забранява заради мерките за ограничаване разпространението на някои варианти на коронавируса.

 

Изключение ще се допуска за идващи от тези страни, които са български граждани или имат статут на постоянно или продължително пребиваване. Те ще подлежат на 10-дневна карантина след пристигането си в България.

 

Всички други лица, които влизат в България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, няма да са задължени да се тестват, когато:

  • Имат документ за завършена ваксинационна схема срещу ковид-19. Изисква се да са минали поне 14 дни между последната доза и датата на влизане. Ще се признават ваксините на Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson, както и руската ваксина Спутник и всички одобрени от СЗО ковид ваксини.
  • Имат документ, показващ положителен резултат от PCR или бърз антигенен тест, който потвърждава, че лицето е преболедувало ковид през последните шест месеца и минимум 15 дни преди пътуването.

 

За всички останали ще се изисква отрицателен резултат от изследване за ковид-19. PCR тестът трябва да е проведен до 72 часа преди влизането в страната, а бързият антигенен тест – до 48 часа преди влизането в страната.

 

Българските граждани и имащите статут на постоянно или продължително пребиваване ще подлежат на 10-дневна карантина в случай, че не предоставят документ за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест.

 

Карантината им може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, проведен до 24 часа след влизането в страната.