Всички мерки, освен социалните, ще отпаднат от 15 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка. Това обяви премиерът Бойко Борисов на първото присъствено заседание на Министерския съвет от началото на пандемията. Три месеца кабинетът заседаваше редовно и извънредно онлайн.


По време на заседанието на Кабинета Борисов каза, че има недомислици в заповедта за носене на маски на закрито и те са се отразили и на заседанието на правителството.


„Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали... Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, заяви премиерът, цитиран от Dnes.bgМинистър-председателят нареди на здравния министър Кирил Ананиев да поправи още днес заповедта.


По време на заседанието днес стана ясно, че 15 млн. лв. отпуска правителството за училища и детски градини в Столичната община. „Когато станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София и от тези псевдодемократи, които сега говорят, бяха синьо-червената мъгла в София, ги разпродаде за смешни пари. Оттогава досега над 100 нови сме направили и продължаваме да правим“, коментира Борисов липсата на места в забавачките.


Припомняме, че след края на извънредното положение - на 13 май, Министерски съвет обявяви извънредна епидемична обстановка. Тя е в сила до 14 юни 2020 г. Тя бе наложена с четири заповеди на здравното министерство, групирани като заповед с противоепидемични мерки, заповед за преминаване през КПП със съседните държави и съответни ограничения, заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен и заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат.


Към момента в сила са мерки те за носене на маски в затворени обществени места и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.