Едно от четири деца в училищна възраст страда от наднормено тегло в ЕС, сочи проучване на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването . В Световния ден за борба със затлъстяването – 11 октомври, данните за България са също толкова тревожни – страната ни е на челни места по наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст, заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.


Последното национално проучване на храненето на населението показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в детска възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване. Наблюдава се леко намаление в честотата на затлъстяване сред момичетата, но все още е с висока честота, подчертават от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).


Лошите хранителни навици в комбинация със заседнал начин на живот са предпоставка за метаболитни нарушения още в детска възраст. Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяването, което води до над 195 усложнения, като най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.През септември от БАСОРД организираха за шести път с Албена „Училище за здраве – за деца, родители и учители” под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В инициативата се включиха 560 родители с децата си от 6- до 9-годишна възраст, а шестте дни включват принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност.


България е партнъор на европейския проект за превенция на захарен диабет тип 2 сред лица със затлъстяване и с предиабет. Резултатите, които бяха представени миналата седмица на Еропейския конгрес за изследване на диабета, показаха, че средната редукция на тегло от 10 % намалява значително риска от развитието на захарен диабет тип 2 и други метаболитни усложнения, както и увеличава качеството на живот и подобрява здравето като цяло. На края на 3-годишния период на интервенция чрез диета и физическа активност, само 4 % развиват диабет, а останалите 96% са без диабет, допълват от БАСОРД.