„Аз съм връзката между сърцето и паметта. Преживял съм инсулт и ви казвам – сърцето също помни. Сега виждам детайлите, а преди ги подминавах. Болестта ме промени и сега мога да забележа цветето на тротоара. Колко от вас го забелязват?“, сподели актьорът Христо Мутафчиев на старта на информационната кампания за риска от повторни сърдечносъдови инциденти при пациенти, преживели миокарден инфаркт „Сърцето помни“. Инициативата е на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК), а началото ѝ бе белязано с премиерата на информационния видео клип „Сърцето помни“ в България.


Той е отличен с редица международни награди, една от които е Бронзов лъв на Международния фестивал на креативността в Кан през 2018 г. Клипът е адаптиран на български и е озвучен от актьора Христо Мутафчиев и през месец март ще бъде излъчван във всички киносалони на Cinema City в страната, както и на екраните на метростанциите в София.


Целта на кампанията „Сърцето помни“ е да се повиши информираността на обществото по отношение на миокардния инфаркт, последващите рискове, пред които са изправени пациентите и необходимостта да променят начина си на живот. Кампанията иска да засили и ангажираността и мотивацията на близките на преживелите инфаркт, които също да обърнат внимание на здравословното си състояние. „Всяка година в света се регистрират 4 млн. нови пациенти с остър коронарен синдром (ОКС) . Той е и най-честата причина за смърт в страните от Европейския съюз – около 741 000 души годишно. Данните сочат, че на всеки 43 секунди в ЕС се регистрира смъртен случай вследствие на ОКС, а у нас всяка година 4700 българи умират в следствие на миокарден инфаркт“, сподели тревожните данни доц. д-р Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България.


Данните показват, че през първата година след получаването на миокарден инфаркт 1 от 5 пациенти ще получи повторен миокарден инфаркт или инсулт, или ще загине от сърдечносъдова смърт. Нещо повече, в следващите три години други 20% от пациентите, ще получат повторен сърдечносъдов инцидент или ще починат.


На пресконференцията стана ясно, че пациентите, преживели миокарден инфаркт, имат право на различни прегледи по линия на здравното си осигуряване. Например в рамките на първия месец след изписването имат право на 2 безплатни прегледа в лечебното заведение, в което са лекувани. Веднага след изтичане на този едномесечен период пациентите се диспансеризират при кардиолог. При наличие на диспансеризация при кардиолог имат право на още 2 безплатни прегледа. За предпочитане е единият от тях да е в края на 12-те месеца. В следващия период пациентите имат право на един преглед на година.


„Най-важна за пациента е информацията, свързана със симптомите на миокардния инфаркт. Основният от тях е гръдната болка, която говори за запушване на съд в сърцето. Тогава трябва да се действа бързо, защото всяка минута забавяне води до загиване на мускулни клетки и влошава резултата от лечението“, заяви и доц. д-р Кирил Карамфилов, научен секретар на Българското дружество по интервенционална кардиология.


Той обясни, че в България в радиус от 50 км имаме действащи ангиографски лаборатории, което улеснява достъпа на пациентите при такива ситуации. От 2002 до 2020 г. в страната са изградени над 60 ангиографски лаборатории, които поемат спешните случаи при пациентите с миокарден инфаркт. „Изграждането на подобна мрежа у нас допринесе за намаляване на смъртността при тези пациенти до нива сходни с най-добрите центрове в САЩ и Европа“, допълни доц. Карамфилов.


В рамките на кампанията „Сърцето помни“ са изработени информационни материали. Те ще бъдат раздавани на всеки изписан пациент в 45 болници, лекуващи пациенти с диагноза миокарден инфаркт. Комплектите съдържат информация както за заболяването и най-често задавани въпроси, така и за начина на живот след първата година. Дигитални версии на тези материали, както и видео клипа „Сърцето помни“ ще са налични и в пациентската секция на интернет страницата на Дружеството на кардиолозите в България.

 

Очаквайте в Puls.bg интервю с доц. д-р Мария Токмакова.