Световният месец за борба с рака на кръвта – септември, ще бъде белязан с редица инициативи в подкрепа на пациентите с онкохематологични заболявания и в България.

 

Всяка година 1,24 млн. души в света се диагностицират с рак на кръвта, а в България 1500 души годишно се разболяват от различни онкохематологични заболявания.


 

В световен мащаб ракът на кръвта е отговорен за 7% от смъртността или 720 000 души годишно, съобщават от Българско сдружение „Лимфом“.

 

Информационната кампания „Иновация за живот“, която ще се проведе за четвърта поредна година у нас, се организира от Българско сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология, Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

 

Онкохематологията е една от областите в медицината с най-сериозен научен напредък, където непрекъснато се одобряват нови терапии за различни видове рак на кръвта. От 2000 г. насам близо 40% от всички нови онкологични лекарства са за рак на кръвта. Напредъкът в медицината е увеличил петгодишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания до 85%,  и до над 60 % при възрастни пациенти.

 

Заради извънредната епидемична обстановка предвидените през месец септември активности ще се провеждат през фейсбук страницата на кампанията „Иновация за живот“ под надслов „Животът не спира на червено“. Кампанията обединява и подкрепя пациентите с рак на кръвта, както и техните близки. Целта ѝ е да повишава информираността за заболяванията, както и да насочва общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика и превенция.

 

В рамките на кампанията ще бъдат изработени и полезни информационни материали относно необходимите документи на всеки етап от лечението, правилно разчитане на епикризите и пояснение на често срещаните съкращения и изрази.

 

Всеки петък през септември, специално за пациенти с онкохематологични заболявания, ще се провежда онлайн playback театър „Животът не спира на червено“. Спектакълът е интерактивен импровизационен театър, който никога не се повтаря, тъй като сценарият и музиката се създават в момента на представлението на база личните истории на хората от публиката.