Статистиката сочи, че 25%  или всяка четвърта инвитро процедура у нас е била успешна. За акушер-гинеколога д-р Васил Даскалов числото е отлично, защото по международни данни в света средната успеваемост е около 33%. Пред Bulgaria On Air д-р Даскалов допълни, че с тези показатели България е сред водещите страни по успеваемост на процедурата, но припомни, че след 35 г. шансовете на всяка жена да забременее намаляват.


От Центъра за асистирана репродукция отчитат, че през 2016 г. са финансирани 2710 процедури. От тях при 690 или близо 25% е имало раждания. Броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни. Манипулациите са извършени в общо 32 болници.


В същото време всяка година различни кампании насърчават родителите да направят нелеката крачка към инвитро процедурите – в голям процент те са успешни. За справка през 2017 г. инвитро бебетата у нас 2350, продължава обаче една не толкова добра тенденция – през 2018 г. е поредната година, в която страната ни отбелязва ниска раждаемост.


 

По данни на Министерство на здравеопазването през 2018 г. са се родили 11 хиляди бебета по-малко в сравнение с 2017 г. Според лекарите причините са скрити в лошото икономическо положение в страната и фактът, че повечето жени раждат първото си дете късно, след 35-тата си година.


На фона на статистическите данни и навръх Бабинден Мария Янева от Фондация „Искам бебе“ пък коментира, че голяма част от двойките в България, които имат репродуктивен проблем ходят на гледачка, вместо първо при специалист. В студиото на Bulgaria On Air тя цитира данни от изследване, което показва, че тази цифра е около 50 на сто. Янева припомни и данни на Центъра за асистирана репродукция, според които за 10 година има родени 7500 деца след инвитро.


Акушерката Ина Сарова пък беше категорична, че в училищата трябва да има часове по сексуална култура. При това още в 6 или 7 клас. И те трябва да се водят от медицински лица, а не от учителите по биология.