„Ендо какво?“ е най-честата реакция, когато стане дума за ендометриозата, но диагнозата не е никак рядко срещана. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичeтата в репродуктивна възраст.


Всяка десета жена има ендометриоза, потвърждават и от МБАЛ „Надежда“, които за втора поредна година организират мащабна кампания с цел повишаване на информираността за болестта ендометриоза. През целия месец март ще се случват различни активности, които да обърнат внимание на младите жени по достъпен начин, че болката и наличието на други симптоми в тазовата област не са нормални. И че те не само нарушава значително качеството на живот, но при забавено диагностициране могат да доведат до сериозни усложнения и невъзможност за забременяване.


Стартът е на 29 февруари, с уебинар с д-р Георги Стаменов – специалист по асистирана репродукция, д-р Ваня Атанасова – онкогинеколог, Мариана Енева – магистър фармацевт и Мария Георгиева – учредител на фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве. Това е второто подобно събитие, в което на живо, специалисти отговарят на зададени въпроси и коментират различните симптоми и форми на лечение. Уебинарът ще започне в 10.30 часа и ще се излъчва в страницата на МБАЛ Надежда във Facebook.В този ден д-р Георги Стаменов ще даде старт и на специално видеопредизвикателство в социалните мрежи, с което ще ангажира голяма част от своите колеги в България и извън нея да подкрепят темата. Видеопредизвикателството цели да достигне до много голям кръг от млади хора и по един изключително свеж начин да обърне внимание за съществуването на ендометриозата.


Важна част от кампанията безплатните прегледи на жени със съмнение за ендометриоза в специализирания кабинет на болница „Надежда“ от 10 до 31 март. Осем са водещите специалисти, които ще участват в консултациите: д-р Георги Стаменов, д-р Димитър Цветков, д-р Ваня Атанасова, д-р Любомир Христов, д-р Анатолий Кръстев, д-р Тодор Димитров, д-р Десислава Станева, д-р Тихомир Тотев. Записването ще става чрез първоначално попълнен формуляр в уеб сайта на болницата.


Кампанията се реализира като част от глобалното движение за борба с еднометриозата Worldwide EndoMarch, в което болницата бе официално поканена да се присъедини като един от т.нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.


Финалният етап на инициативата на лечебното заведение включва мащабен хепънинг, част от Worldwide EndoМarch, и активности, които традиционно се провеждат на 28 март в над 50 държави. Те включват спортни групови занимания по фитбол, лекция и дискусия по правилното хранене и специални режими при ендометриоза. Предвидена е и отворена дискусия „Надежда при ендометриоза“ – с д-р Тодор Димитров и жени с вече поставена диагноза.