По данни на Международната диабетна федерация с диагноза диабет в момента живеят над  371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това.


Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет.


Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.

В България с тази диагноза са над 577 хиляди  българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.На 14 ноември, в 11 часа, на стълбите на подлеза, които излизат на ЦУМ  ще бъде отбелязан Световния ден за борба с диабета.

 

Посланик на информационна кампания „Открито за диабета” за София е актьорът Владимир Карамазов. Кампанията се реализира едновременно в София, Варна и Пловдив, като нейни организатори са Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Основата цел на „Открито за диабета” е превенцията и ранната диагностика. Организаторите акцентират на факта, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2.

 

Затова и посланието на тазгодишната кампания е „Каква стъпка ще направиш днес?”. Да слезеш една спирка по-рано, да изкачиш стълбите вместо да използваш асансьора са на пръв поглед дребни промени, но носят позитивно отражение върху здравето. Правилният хранителен режим и достатъчната физическа активност са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета.

Освен в София, в същия ден и час ще се състоят събития и във Варна и Пловдив.

 

Посланици на кампанията „Открито за диабета” в Пловдив ще са двата местни футболни отбора Ботев и Локомотив, а във Варна – баскетболната легенда Тодор Стойков, чиято бележита спортна кариера започна именно от там.