Всеки втори българин страда от разширени вени, а обездвижването заради епидемията от ковид-19 допълнително е повишило риска от развитие на хронична венозна болест.

 

Това стана ясно на пресконференция, посветена на заболяването, организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА).


 

С нея бе дадено начало на третата национална информационна кампания за хроничната венозна болест. Нейн посланик тази година ще бъде актрисата Алекс Сърчаджиева.

 

Организаторите ѝ за първи път отправят конкретни предизвикателства, с които да мотивират хората да се движат по-активно. Едно от тях е #Пътешествието с мисия, което ще обедини здравни експерти, медии и хора, страдащи от разширени вени, в целта да извървят заедно 10 млн. крачки за два месеца.

 

В специално създадена фейсбук група блогърът за пътуване Ели Иванова ще предлага вдъхновяващи маршрути, за да помогне за реализация на общата мисия – да се споделя позитивен пример за активно движение и поддържане на добър венозен тонус.

 

Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки и на сайта www.venite.bg.

 

В пресконференцията, посветена на хроничната венозна болест, се включиха председателят на БНДСЕХА проф. Веселин Петров и членовете на управителния съвет на дружеството проф. Марио Станкев и проф. Васил Червенков.

 

Хроничната венозна болест (т. нар. разширени вени) може да започне в сравнително ранна възраст, като засяга около 50% от населението, или всеки втори българин.

 

„В условията на пандемия през последната година рисковите фактори за поява на разширени вени, за съжаление, се увеличиха значително. В резултат на социалната изолация и обездвижването наблюдаваме повишен риск и засилена предразположеност към появата на ХВБ, както и повече случаи на хора с ранни симптоми на заболяването“, сподели проф. Веселин Петров.

 

Основен акцент в кампанията, която ще продължи в периода април – септември 2021 г., ще бъде активното движение и проактивното търсене на навременна диагностика.

 

За поредна година ще се проведат и традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна.

 

Акцент в кампанията ще бъдат и повишените рискове, които идват с обездвижването по време на пандемия и сериозните последици от пренебрегването на симптомите.

 

Традиционно националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце“ ще завърши с голямо събитие на открито под наслов „Босата разходка“.

 

За хроничната венозна болест

 

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули.

 

Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените.

 

Когато стоим продължително време, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.

 

Вследствие на увреждане на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

 

В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми, които са: лесна уморяемост, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, мравучкане, схващане през нощта, подути глезени в края на деня.