Над половината от хората, прегледани в рамките на двуетапната кампания за отбелязване на Международната информационна тиреоидна седмица през 2014 г., имат проблеми с щитовидната жлеза, научи Puls.bg.

Над 54% от консултираните приблизително 3000 човека са с отклонения от нормалните функции и структура на щитовидната жлеза.

 

Обезпокоителните резултати показват, че по време на скрининговите прегледи са установени над 36% новодиагностицирани случаи, а 18 на сто са хората с вече установен проблем, които са искали да им бъде проверено актуалното състояние.

Инициативата беше реализира от Националната пациентска организация и Сдружение ВИОМ, с подкрепата на специалисти ендокринолози от 28 града на България – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен, Първомай, Карлово, Казанлък, Троян, Бургас, Елхово, Раднево, Мадан, Кърджали, Монтана, Луковит, Бяла, Русе, Силистра, Ловеч, Добрич, Шумен, Самоков, Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански и Петрич.

Кампанията се реализира на два етапа - през май-юни и октомври-ноември.


NEWS_MORE_BOX

 

Тя имаше за цел да се повиши информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза, значението на ранното диагностициране, както и популяризирането на идеята за навременната профилактика и изследване на щитовидната жлеза, която е отговорна за нормалното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда тиреоидни хормони, които са жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

 

Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и други.

 

Поради анатомично благоприятното разположение на жлезата могат да се използват много скринингови техники, с цел ранно откриване на болестни изменения.

 

Евентуални изменения и болестни процеси могат лесно да се открият и при изследване на конкретни хормонални показатели в кръвта. Всичко това прави щитовидната жлеза сравнително лесен орган за скрининг.

 

Същевременно се наблюдава парадоксалният факт, че в България и в световен мащаб броят на заболяванията на щитовидната жлеза се увеличава все повече.