Електронният сертификат за ваксинация срещу Ковид-19 е вече готов и всеки ваксиниран може да го получи от днес.

 

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на представянето на сертификата и функционалността на електронното здравно досие.


 

Хората, ваксинирани срещу Ковид, биха могли да получат своя сертификат по два начина, посочи той, цитиран от БНТ.

 

Първият е с електронен подпис, който им дава достъп до електронното им досие. Хората, които нямат електронен подпис, могат да получат сертификата от своя личен лекар, който ще може да им го разпечата чрез електронното им досие.

 

Сертификатът за ваксинация за Ковид може да бъде видян в Единния информационен портал, като за достъп се изисква електронен подпис. Той ще бъде валиден само за хората, които са получили и двете дози от ваксината.

 

Системата за издаване на сертификати е стартирала тази сутрин и работи в реално време.

 

Всеки сертификат има уникален QR код. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница.

 

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа своето електронно здравно досие. То е ориентирано изцяло към пациента и е интегрирано с Националната здравно-информационна система.

 

В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар.

 

Ивайло Филипов, който е директор на „Информационно обслужване“, акцентира, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото това е най-високото ниво на защита. "Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие", посочи той.

 

"За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината", разясни и здравният министър.

 

Той посочи, че злоупотребите със сертификата за ваксиниране са невъзможни.

 

"Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", каза министърът.

 

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи още проф. Ангелов. В електронното досие ще бъдат включени и протоколите за скъпоструващо лечение.