Делът на хората с наднормено тегло в България устойчиво нараства през последните 15 години и се очаква до 2025 г. всеки пети мъж да страда от затлъстяване.

 

Прогнозата идва от Българското сдружение за проучване на затлъстяването.


 

Това са поредните тревожни данни, които показват, че проблемът с наднорменото тегло в страната ни се задълбочава все повече.

 

През 2014 г. 42,5% от мъжете и 28,7% от жените са били с наднормено тегло. Делът им ще се увеличи до 43,2% при мъжете и 28,5% при жените до 2025 г.

 

От затлъстяване през 2014 г. страдали 16,8% от мъжете и 14,4% от жените, като прогнозите са, че делът им ще нарасне до 19% и 15,4% съответно през 2025 г.

 

От тежко затлъстяване през 2014 г. са били засегнати 4,2% от мъжете и 6,6% от жените. Делът им ще нарасне до 5,4% и 7,8% съответно през 2025 г.

 

Наднормено тегло имат хората с индекс на телесната маса (ИТМ) в интервала от 25 до 29,9 кг/м2.

 

Затлъстяване се наблюдава при хората с ИТМ 30-34,9 кг/м2, а тежко затлъстяване има при хората с ИТМ > 35 кг/м2.

 

Още по-тревожно е това, че България е на едно от водещите места в Европа и по детско затлъстяване. През 2019 г. всяко пето дете е попадало в категорията наднормено тегло или затлъстяване.

 

В тази връзка български лекари предложиха затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване и у нас. Действително то е свързано с наличието на хроничен възпалителен процес в организма и натоварва тялото не само физически, но и с промени в метаболизма и имунитета.

 

Според Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето.

 

Затлъстяването не е само заболяване на „богатите“ държави, защото преобладава при по-бедни и по-уязвими общества.

 

Причините за това заболяване са многобройни: биологични, психически, здравословни, генетични, фактори на околната среда, достъп до медицински грижи или утра-преработени храни. Затлъстяването не е в резултат от дефицит на волята.

 

Хората, които живеят със затлъстяване, са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечнсъдови заболявания и някои видове рак. Освен това, затлъстяването е рисков фактор за по-тежко протичане на Ковид-19.

 

Стигматизацията на теглото е опасна и води до усещането, че затлъстяването е отговорност само на индивида. Това може да наруши психичното здраве и да доведе до нежелание да се потърси навременна медицинска помощ.

 

Затлъстяването е резултат на фактори, които са извън контрола на човек, посочват от Българското сдружение за проучване на затлъстяването. Биологичните и генетичните фактори имат огромна роля, както и факторите на околната среда.