Близо 39 хиляди души са преминали през системата на ТЕЛК за трайни увреждания у нас – от тях 66% от тях остават без промяна, 14% са увеличили степента си на увреждане, а всеки пети е ощетен. Причината e променената наредба за медицинската експертиза, отново сигнализираха национално представителните организации на хората с увреждания.


Поправките в Наредбата предизвикаха поредица от протести – според записаното в нея при определяне на ТЕЛК се взима под внимание само основното заболяване на хората, а не както досега - основното плюс съпътстващите го.


И докато Министерство на здравеопазването работи над корекциите в Наредбата за медицинската експертиза, стана ясно, че поне пет лекари във Варна са арестувани заради злоупотреби при издаване на ТЕЛК решения с невярно съдържание. Спецакцията в Морската столица е по подозрения, че са прибирали подкупи, за да издават фалшиви ТЕЛК решения за инвалидни пенсии. При претърсвания и изземвания на адреси на задържаните са били намерели стотици хиляди евро, които могат да стигнат и до един милион, предположиха разследващи, цитирани от „24 часа“.Puls.bg припомня, че преди седмица национално представителните организации на хората с увреждания представиха конкретни предложения за промяна в Наредбата за медицинската експертиза пред здравния министър Кирил Ананиев. Основното гласи че, когато са налице няколко увреждания - две и повече, довели до 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка - за всяко, от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вид и степен на увреждане) е посочен отделен процент, оценката да се определя като се взима най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него да се прибавят и 20% от сбора на процентите на всички останали увреждания. Освен това от организациите предлагат „ако водещото заболяване с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане е довело до други заболявания увреждания, които са с причинна следствена връзка от водещото заболяване - за всяко, от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност е посочен отделен процент, оценката на да се определя като се взима най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане и към него се прибавят 10% от сбора на процентите на всички останали увреждания“.