Всеки човек над 60-годишна възраст у нас има някаква форма на катаракта. Между 72 хил. и 75 хил. души в България са диспансеризирани с глаукома. Тези данни съобщи националният консултант по офталмология проф. д-р Ива Петкова, при откриването на Националната кампания „Право на зрение”. Тя подчеета, че освен оперативно, друго лечение за катаракта няма. 
 
Проф. д-р Лъчезар Войнов, председател на Софийско офталмологично дружество, обърна специално внимание на високата социална цена, която имат двете очни заболявания, възможностите за лечение, както и на важността на навременната диагностика
 
В рамките на Националната кампания „Право на зрение”, до края на годината, ще се проведат безплатни прегледи в 16 града на страната. Сред тях са София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково и други. 
 
Кампанията ще обхване и по-малки градове, в чиито райони достъпът до специализирана лекарска помощ е по-труден, като наблегне на необходимостта от насърчаване хората да посещават навреме офталмолог, както и да получават повече информация за двете заболявания и за съвременните възможности за лечението им. 
 
Днес бе обявен и стартът на онлайн платгормата Факултет „Очни заболявания“ към Университет за пациенти, инициатива на Националната пациентска организация и Институт за здравно образование.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В платформата има информация за очните заболявания, полезни съвети, симптоми, диагностика и лечение на катаракта и глаукома. Информацията в сайта ще се обновява постоянно. 
 
Националната кампания „Право на зрение“ се провежда от 2011 г. благодарение на специалисти офталмолози от цяла България. Името на инициативата идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на Световната здравна организация (СЗО), наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.
 
По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. Числата показват още, че ако не се вземат мерки, към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. 
 
В България в рамките на кампанията „Право на зрение“ миналата година бяха прегледани близо 1000 души от различни краища на страната на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано заболяването катаракта. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.