Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка, а всяка година от коварната болест се разболяват около 1100 жени. Това показват данните на Националния раков регистър, оповестени на старта на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка (22-28 януари). Инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. 

 

По случай Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, в Народното събрание е изграден тематичен щанд, от който гражданите могат да получат информация за заболяването и символа на кампанията - „Перлата на мъдростта"


 

Над 530 000 нови случая на рака на маточната шийка се диагностицират годишно по света. Експертите са категорични, че цифрата може да достигне 1 милион нови случая на година през 2050-а, ако не се вземат адекватни мерки за ограничаване на човешкия папилома вирус. 

 

У нас съществува Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, може да се информира от личния лекар или сайта на Националната програма.

 

Страната ни е част от групата на 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка, финансирани с публични средства. 

 

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените под 44 години в целия свят. Човешкият папилома вирус (HPV) е най-честият причинител сред полово предаваните инфекции. Редица епидемиологични проучвания установяват, че HPV инфекцията е основната причина за различни видове рак, включително и на маточната шийка. В развитите страни приблизително половината от новите случаи на заразяване възникват преди 24-годишна възраст.

 

NEWS_MORE_BOX


Ранното откриване е от ключово значение за намаляване на риска и увеличаване процента на оцеляване, така че масовото познаване на това заболяване и всичко, което свързано с него, е изключително важно.

 

На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа това се случва на всеки 18 минути. 75% от случаите на рак на маточната шийка могат да бъдат предотвратени чрез редовни прегледи и цитонамазки, а в комбинация с имунизация във възрастта 11-18 години заболяемостта от рак на маточната шийка може да бъде намалена с 94%.