Ново проучване хвърля светлина върху проблемите на болестта Алцхаймер у нас. Оказва се, че 82 процента от хората, които имат близки с деменция и Алцхаймер, не са запознати с формите на подкрепа на тези пациенти, а други 77% нямат информация за социалните институции, които осигуряват подкрепа на засегнатите от заболяването.


Д-р Венелин Стойчев от Фондация „Състрадание Алцхаймер“ припомни пред БНР, че  всеки четвърти човек в света страда от деменция. „По отношение на информацията, когато това е личен проблем, хората започват да ровят по сайтове и да търсят. Когато личният проблем се махне от главата ти, твоят близък почине, ти изоставяш това нещо и твоят опит се губи“, споделя д-р Стойчев.


От фондацията обобщиха, че участниците в проучването изпитват остра нужда от обучение – у нас все още битува погрешното схващане, че деменцията е болест на хората, които не полагат особен умствен труд. В България освен стигмата към заболяването, криенето и заключването на болните, две трети от участниците в проучването не знаят кои са медицинските заведения, които обслужват тези пациенти, липсват достатъчно домашни асистенти в помощ на семействата, липсва култура на отношение към това заболяване.По данни на Световната здравна организация (СЗО) на всеки три секунди в света се появява нов случай на деменция, а 25% или една четвърт от хората в бъдеще ще бъдат засегнати от заболяването. 


Илиян Василев, който губи битката с деменцията, от която боледува съпругата му, споделя, че проблемът у нас е най-вече заради игнорирането на това заболяване: „Проблемът е, че това изобщо не е тема. Загубих съпругата си след 8 години битка и знам много неща - повече, отколкото лекарите могат да дадат като практични ползи. В България общественото възприятие за деменциите е под всякаква критика. Колко хора знаят, че има детски Алцхаймер, че прагът на болестта пада до 25 години“, коментира Василев, според който у нас липсват системи за ранна терапия.