Все повече мъже търсят услугите на пластичните хирурзи, обявиха топспециалисти от Българската асоциация по пластична и естетично-възстановителна хирургия на симпозиум по блефаропластика в Русе.

 

Докато преди няколко години това е било запазена територия само за жените, сега оперативното отстраняване на козметичните недостатъци става все по-масово сред представителите на силния пол.


 

Хит сред българите е премахването на торбичките под очите. Предразсъдъкът, че това е признак на алкохолизъм карал все повече мъже смело да лягат под скалпела. Oтделно употребата на марихуана също имала този неприятен страничен ефект.

 

Освен това нашенците често се оплаквали и от увеличени гърди и все по-често се обръщали за помощ към пластичните хирурзи. Това е генетична особеност на мъжете в региона.

NEWS_MORE_BOX

 

При жените тенденциите били по-скоро положителни. Докато преди няколко години типичната клиентка в клиниката по естетична хирургия е била „кифлата” със спонсор, сега все по-често идват жени с тежест, със солидна професия, финансово независими, които знаят точно какво искат и подхождат към тази стъпка напълно осъзнато.

 

Те действали информирано, не разчитали на разказите на приятелки и не се пазарели при плащането.

 

В рамките на симпозиума специалистите коментираха, че самодейците в естетичната хирургия у нас все още са много и държавата още не е успяла да ги спре, въвеждайки ясни правила в бранша.

 

Според тях трябва да се направи още много за изчистването на тази гилдия от самозваните майстори.

 

Освен това е необходимо рекламата в медицината да се прекрати, за да не бъдат подвеждани хората, а силиконовите инжекции, непрофесионалният липофилинг и други „еснафски“ методи да се забранят.