Ракът на дебелото черво засяга все повече млади хора. Докато преди засдягаше повече възрастни, в момента има трайна тенденция на „подмладяване“ на заболяването. Това съобщиха специалисти по време на пресконференция по повод Световния ден за борба с колоректалния карцином (КРК). Събитието, което се проведе в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, бе организирано от Федерация Български Пациентски Форум.

 

Медиците дадоха началото на кампанията за превенция на рака на дебелото черво. В знак на съпричастност към хората, които се борят с тази болест, сградата на Националния дворец на културата бе осветена в синьо. Предстои провеждането и на така наречения „син уикенд“. На 10 и 11 март студенти по медицина ще раздават листовки за болестта в района на метростанция „Сердика“ Целта е повече граждани да се информират за рисковите фактори, които могат да доведат до развитие на колоректален карцином, както и да разпознават основните симптоми. 


 

От проявата на първите симптоми до поставянето на диагнозата се губи около година, а тя е от особено значение за успеха на лечението, стана ясно по време на дискусията. „Благодарение на съвременните методи на лечение, общата 5-годишна преживяемост с тази диагноза се е увеличила и вече е 80% дори за пациенти с напреднала форма на заболяването“. Това заяви информира проф. д-р Асен Дудов, който е национален консултант по медицинска онкология и началник на Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. 

NEWS_MORE_BOX

 

„Въпреки, че генетиката вече е много напреднала, засега все още няма сигурни маркери, които да прогнозират дали даден пациент ще се разболее от рак на дебелото черво или не“, обясни проф. Алексей Савов. 

 

Има различни изследвания, с които може да се потвърди диагнозата. Колоноскопията е единственият метод, който може да даде отговор на 100% дали се касае за рак на дебелото черво. В тази връзка доц. Стоян Ханджиевм началник на Клиниката по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, обясни колко е важно пациентите да бъдат насочвани към това изследване навреме.