Протест срещу предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да се плаща от работника, все пак ще има. Въпреки личната намеса на премиера Бойко Борисов, който днес по-рано каза, че предложението няма да бъде внесено в Парламента, а темата за болничните ще се обсъжда на Национален съвет за тристранно сътрудничество, синдикатите заявиха готовност за протест.


Стачните комитети на двете конфедерации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, се обединиха в общ комитет, който да подготви конкретните действия за националната акция. „Очакваме официална информация и свикване в най-скоро време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и резултат от поисканата от лидерите на двете конфедерации среща с премиера Бойко Борисов“, заявиха Тодор Капитанов от КНСБ и Любка Георгиева от КТ „Подкрепа“.


„Много пъти сме вярвали на думи, този път ще продължим с нашата подготовка. Националният протест ще се състои, защото не можем да подминем факта, че вече втора седмица нервите на българските граждани са опънати заради някакво недомислие или заради експерименти дали нещо ще мине или няма да мине. Искаме да кажем на управляващите, че не могат да си правят експерименти с хората, а тези, които изграждат основната част от брутния вътрешен продукт, да бъдат наричани мошеници и измамници“, подчертаха от КНСБ и КТ „Подкрепа“.Днес, пред БНТ премиера Борисов подкрепи решението си с думите: „Това, което синдикатите знаят от мен, е че в тристранката ние ще търсим мерки. До този момент не само, че няма входирано предложениe, няма да има входирано предложение. Но по тази тема, защото общите приказки - видите ли да се намери система за контрол. Такава система не е намерена никъде. И ние не може в България да сложим на всеки, който паркира в зелена площ, милиционер, полицай. На всеки, който си вземе болничен - полицай да го проверява дали е болен или не. Така че със синдикатите, работодателите и в тристранката този проблем ще се гледа. Защото видяхте и с ТЕЛК-овете, видяхте и с 1 млрд. за безплатни лекарства сме дали. И в същото време - от 8 на 18 милиона болничните листове“.